Vissen – Amfibieën – Reptielen

Waterdieren

Vissen

De visstand in de Dongevallei kent veel variatie. Baarzen en snoeken zijn de belangrijkste roofvissen. Voorns, stekelbaarzen en grondels vormen de belangrijkste overige soorten. Elk jaar worden er nog steeds nieuwe soorten gesignaleerd. Vissen zijn belangrijk voor een gezond ecosysteem. Ze zijn cruciaal voor de gezondheid van het water en vormen een belangrijke voedselbron voor amfibieën, reptielen en vogels.

Koudwatervissen en tropische vissen
’t Valleike heeft twee categorieën vissen, namelijk koudwatervissen in de vijver en tropische zoetwatervissen in het aquarium. Door het speciale raam van de vijver is goed te zien hoe de vissen in de Dongevallei leven. Je hebt vissen die vooral aan de oppervlakte leven en ook vissen die meer de diepte opzoeken. In het aquarium is het gedrag van vissen goed te zien. De geduldige bezoeker kan de schoonmaakwerkzaamheden en het onderhoud van het plantleven door deze vissen mooi volgen.

Amfibieën

Veel bewoners van de Reeshof zijn zich niet bewust dat er een redelijk aantal soorten amfibieën in de Dongevallei leeft. De Europese pad, groene kikker, bruine kikker, kamsalamander en de vuurbuiksalamander zijn enkele van de voorkomende soorten. Amfibieën zijn enorm belangrijk voor een natuurgebied, ze zijn extreem gevoelig voor veranderingen. Met name negatieve veranderingen zijn meteen zichtbaar aan de amfibieënpopulatie en daarom worden deze dieren ook wel indicatorsoorten genoemd.

Vuurbuikpad
Op Kinderboerderij ’t Valleike hebben we de vuurbuikpad, die veel verwantschap heeft met de Europese pad en overdag actief is.

Reptielen

Reptielen zijn zeker voor veel mensen een vreemde en vaak verkeerd begrepen diergroep. Er bestaan veel fabels over deze dieren, waardoor er veel onbegrip en angst ontstaat. De Dongevallei is thuis voor o.a. de levendbarende hagedis, die geen eieren legt zoals de meeste andere reptielen. Hagedissen zijn in de natuur belangrijke roofdieren. Ze zorgen ervoor dat insecten niet teveel in aantal groeien.

Baardagaam
Helaas kan de levendbarende hagedis niet op ’t Valleike worden getoond. Daarom is in de plaats daarvan gekozen voor de baardagaam. Deze soort is groter en dus beter te observeren, daarbij zijn deze dieren ze erg vriendelijk en geven de bezoeker de kans om interactie te hebben. De baardagaam lijkt stekelig maar is eigenlijk best zacht. Zijn stekels voelen hetzelfde als de haren van een tandenborstel.

Schildpadden
Ook zijn er schildpadden aanwezig op de kinderboerderij. Schildpadden komen weliswaar niet voor in de Dongevallei, maar bezoekers zien ze graag en ze hebben een belangrijke educatieve functie. Er is namelijk geen diersoortgroep zo bedreigd in de vrije natuur als de schildpad. Informatie over de schildpad vergroot de bewustwording van de bezoekers over de stand van veel dieren in de natuur.