Baardagaam

Baardagaam

De Baardagaam (Pogona vitticeps) is een hagedis die thuishoort bij de familie Agamen. Hij leeft in delen van Australie en je kunt hem vinden in woestijnachtige gebieden, en weinig begroeide bossen tot gebieden met struikgewas. Hij kan zich aanpassen om de temperatuursverschillen tussen dag en nacht te kunnen overleven.

De baardagaam is een omnivoor, jaagt op prooidieren maar eet ook plantdelen en bloemen. Het is een dier wat een grote behoefte heeft aan licht en warmte. Ze kunnen onderling communiceren door kopknikken en het zwaaien met hun poten. Verschillende slangen en roofvogels zijn hun belangrijkste vijanden.

Vooral overdag is de baardagaam actief en ’s nachts houd hij zich schuil onder stenen of holen van andere dieren. daar is hij ook veilig voor de belangrijkste vijand de roofvogel.

De baardagaam heeft krachtige klauwen en een afgeplat lichaam. Hij kan een lengte halen van circa 60cm. De heft daarvan is staart. De agaam heeft een vrij grote kop, een plomp en gedrongen lijf en in vergelijk met andere hagedissen een vrij korte en dunne staart.

Op de kop vind je stekelrijen, net als op de staart en flanken van het lijf. De ‘baard’ is een opzetbare keelzak die vol zit met stekelvormige schubben die naar voren komen als de keelzak opzet. Hij gebruikt dit alleen om te imponeren want ermee steken kan hij niet.